Hrvatski savez povijesnih-starodobnih vozila
Ured glavnog tajnika

Članovima HAVAP-a

OBAVIJESTI BROJ 10/2019

 

Pordenone-Republika Italija-ocjenjivanje povijesnih-starodobnih motocikala
Na dan 9. studenog 2019. godine u gradu Pordenonu održano je ocjenjivanje 19 motocikala od strane talijanskog  Nacionalnog povjerenstva, kojim je  predsjedavao njen predsjednik Stefano Antoniazzi - najbolji svjetski stručnjak za motocikle Moto Guzzi, dopredsjednik Nacionalnog povjerenstva Antonio Buscemi - stručnjak za marke Piaggio i Inocenti i član Luca Biacca, ekspert za motocikle do II.  svjetskog rata. Ocjenjivali su se motocikli članova kluba „Ruote del passato" koji ima nešto manje od 1500 članova.
Ocjenjivanju predmetnih motocikala bili su prisutni Boris Jurevini, izvršni ravnatelj HAVAP- i Ivan Rabar, tajnik Oldtimerskog kluba Histria i to  na vlastiti trošak, a po zatraženoj i danoj suglasnosti od strane ravnatelja. Svrha njihovog sudjelovanja bila je upoznavanje s metodologijom procjene povijesnih-starodobnih vozila u drugim sredinama i općim formalno-pravnim pretpostavkama postupka.

Ravnatelj na sastanku u Ministarstvu branitelja
Na dan 20. studenoga 2019. godine ravnatelj HAVAP-a  bio je na sastanku u Ministarstvu branitelja i razgovarao s gospođom Danijelom Majkom, načelnicom Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata. Tema sastanka bila je vezana uz sudioništvo vojnih povijesnih-starodobnih vozila prigodom obilježavanja godišnjica iz Domovinskog rata s posebnim osvrtom na obilježavanje 25. godišnjice vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja sljedeće godine.

Brodski Stupnik: Sastanak predsjednika klubova s ravnateljem Saveza

U Brodskom Stupniku je u subotu,  23. studenog 2019. godine održan sastanak s predstavnicima klubova iz Slavonije s ravnateljem HAVAP-a. Tematski, sastanak je obuhvaćao pregled rada HAVAP-a u prošlom razdoblju i projekciju rada za 2020. godinu.

Izmjene i dopune Zakona o udrugama
U Vijestima broj 354 objavili smo izmjene i dopune Zakona o udrugama koje stupaju na snagu 1. siječnja 2020. godine. Za eventualne nejasnoće  u tim izmjenama i dopuna Zakona o udrugama pisanim putem  preko adrese elektroničke pošte Saveza Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. zatražite dodatna objašnjenja.

Klupski popis članova klubova s pripadajućim vozilima
Pozivaju se klubovi da tajništvu HAVAP-a u elektroničkom obliku pošalju popis svojih članova s vozilima koje njihovi članovi posjeduju. Ogledna tablica za popis je u prilogu ovih obavijesti. Popis nam je s jedne  potreban u komunikaciji s nadležnim tijelima i u druge svrhe se neće upotrebljavati, a s druge strane trebamo imati stvarno stanje u odnosu na broj članova i vozila. U vozila spadaju sve vrste povijesnih-starodobnih vozila, dakle starih 30 i više godina: automobili, motocikli, mopedi, bicikli, gospodarska vozila, poljoprivredna vozila.

Rok za dostavu podataka je 15. siječanj 2020. godine.

Vojna povijesna-starodobna vozila
Savez je pokrenuo inicijativu da se vojna otpisana neborbena vozila ne daju u otpad-rezalište, već da se daju na upravljanje ili vlasništvo oldtimerskim klubovima i pojedincima uz točno određena prava i obveze. To je već treći pokušaj, pa se nadamo uspjehu naše inicijative i „buđenje“ naših dopisa upućenim nadležnom ministarstvu 7. lipnja 2020. godine. Ako ta inicijativa uspije, klubovi će biti o tome obaviješteni kako bi mogli iskazati svoj interes za tu vrstu vozila.


Zagreb Auto Show 2020.
Od 31. ožujka do 5. travnja 2020. održava se Zagreb Auto Show 2020. Savez će organizirati već tradicionalnu izložbu u dva velesajamska paviljona i tematsku izložbu fotografija  o vozilima iz Domovinskog rata te besplatan razgled Zagreb Auto Showa za sve one koji dođu na središnji zagrebački trg na dan 4. travnja 2020. godine. Pozivaju se svi klubovi da svoje sudjelovanje na izložbi povijesnih-starodobnih vozila prijave do 15. siječnja 2020. godine.
Isto tako pozivaju se svi oni koji imaju fotografije iz Domovinskog rata s tom tematikom da daju na posudbu te fotografije.
Iz Šibenika je pristigao prijedlog da se u sklopu Zagreb Auto Showa organizira ogledna trka „karića“, vozila na kugličnim ležajevima i prava trka na dijelu ceste prema Zagrebačkoj gori, te da HAVAP bude nositelj projekta otvorenog prvenstva Hrvatske za kariće. Ako se taj prijedlog ostvari kao stvarni projekt, trebalo bi ga proširiti i na kontinentalni dio Republike Hrvatske.

Vijesti
Poziva se članstvo da redovito šalje za vijesti o svom radu i djelovanju, radi objave u Vijestima. Nemojmo dozvoliti da nam Vijesti budu samo prijevod članaka iz inozemnih časopisa i revija.

Članarina FIVA
Pozivaju se klubovi koji nisu ispunili svoju obvezu plaćanja članarine za FIVA-u u 2019. godini u visini 300.00 kuna da to učine čim prije jer članarina za 2020. godinu je pred vratima.

Silvestrovo 2019. godine
I ove godine na Silvestrovo u podne, družit će se vlasnici povijesnih-starodobnih vozila u Mariji Bistrici na glavnome trgu. Želite li se pridružiti tom neformalnom druženju prijavu pošaljite do 20. prosinca 2019. godine.

Srdačni pozdravi

Dalibor Lebarović, glavni tajnik