FIAT 130 COUPE, vlasnik Ivica Kišasondi - Sesvete

 

   

 

 

Fiat 130 je veliki ekskluzivni automobil proizveden od strane talijanskog proizvođača automobila Fiat, koji je bio dostupan u obliku limuzine ili Coupea.

Prvi je puta limuzina (Saloon) predstavljena na 39.Salonu automobila Geneva Motor Show u ožujku 1969. g., te je zamijenio prethodni najveći Fiatov model, Fiat 2300. To je  moderan automobil, s neovisnim ovjesom (torzijskim oprugama sprijeda i cilindričnim oprugama straga) sa standardnim servo upravljačem i 4 disk kočnice. Prvi Fiatov model sa generiranim alternatorom.

Coupé se temelji  na istoj platformi kao i limuzina, a počeo se proizvoditi u ožujku 1971. g. kojega je dizajnirao  Paolo Martin iz Pininfarine. Uz jedinstveni dizajn interijera (koji je usvojen iz limuzine)  ugrađen je agregat iz verzije 130B koji je  coupe povećao na 3235 ccm sa V6 motorom. Od noviteta u ovom modelu je i električno otvaranje suvozačkih vrata. Ovaj model nudio se u dvije verzije sa 2 vrata pod nazivom Maremma i 4 vrata limuzinskom inačicom pod nazivom Opera.

Proizvodnja limuzine završila je 1976. g., sa 15.093 proizvedenih primjeraka. Coupé se je nastavio proizvoditi do sljedeće godine, a proizvodnja je završila sa 4294  ukupno proizvedenih primjeraka.