Izvjestio: Tomislav Cesar
Prije nekih mjesec dana stigao je poziv za Mađarski MZ susret. Datum održavanja 26.-28. 08. 2011. g. točno u vrijeme održavanja našeg Ivanićkog oldtimer rally-a. Što učiniti?  Uz malo vaganja odluka je pala idemo nas dvoje sa MZ-om i Horexom pošto su ostali MZ-aši iz Kluba odustali.

 


 

Polazak je bio u petak navečer u mađarsko mjesto Becsehely koje se nalazi nekoliko kilometara iza granice. Tu smo bili smješteni kod organizatora i voditelja puta ove manifestacije g. Petera Bogdana koji nas je ugostio i organizirao kamp u svom raskošnom dvorištu. Onaj tko nije želio spavati u šatoru moga je prespavati u obližnjem Letenye-u za nekih 6000 huf u bungalovu koji se nalaze u sklopu tamošnjih bazena.  Doček je bio odličan svi su odmah priskočili pomoći oko skidanja motora postavke šatora i naravno poziv za druženje je odmah uslijedio iza kuće gdje su bili smješteni stolovi za blagovanje. Počastio sam Mađarsku i Slovensku ekipu sa domaćim Škrletom našom auhtotonom moslavačkom domaćom kapljicom i Rajskim rizlingom na što su oni odmah odgovorili svojim Mađarskim sortana bijelog i crnog vina, te je naravno za pivopije bila tu i bačva napunjena ledom i limenkama. Posebno me se dojmila njihova soda voda te sam popio i krasan špricer. Nakon družbe negdje iza ponoći otišli smo na poćinak.

 


 

Prvi dan rally-a ruta je bila strogo zacrtana i iznosila je cca 230 km na relaciji:
Becsehely-Borsfa-Bázakerettye-Lispeszentadorján-Kányavár-Dömefölde-Páka-Ortaháza-Zebecke-Mikekarácsonyfa-Nova-Szilvágy-Pórszombat-Zalabaksa-Lenti-Gosztola-Rédics-Külsősárd-Belsősárd-Resznek-Baglad-Nemesnép- SLO-Kobilje-Dobrovnik-Zitkovci-Kamovci-Genterovci-Dolga Vas-Lendava-Dolina pri Lendavi-Pince-HU-Tornyiszentmiklós-Dobri-Kerkaszentkirály-Muraszemenye-Szentmargitfalva-Kistolmács-Letenye-Tótszerdahely-Molnári-Semjénháza-Petrivente-Becsehely
Izuzetno naporna ali ugodna bez nekih jurnjava uglavnom lokalnim Mađarskim cestama koje nemaju rupe ali je asfalt dosta valovit tako da je meni na Horexu bilo ipak neugodno za ruke i stražnjicu. Zanimljiv je bio posjet restoranu  Cup, Czupi u kojem smo ručali  gdje nam je vlasnik pokazao svoje oldtimer motocikle (Simson, MZ, Panonia, Danuvia, Jawa…).

 

Ručak je bio zasitan i ukusan i za mene odličan jer smo se kolega iz Slovenije Gregor i ja počastili i sa izvrsnim Mađarskim točenim pivom na što su se ostali sudionici začudili i upozorili nas jer je kod njih zakon 0,0 ‰ alkohola i oni se moram priznati rigorozno pridržavaju Zakona i ne krše ga. Cijeli smo dan bili na vodi, sladoledu i kavi.
Sljedeća stanica nam je bila Slovenska Lendava gdje smo nazočili gulašijadi malo se prošetali posjetili smo crkvu Sv. Ane sa koje se pruža prekrasna panorama na okolne vinograde i Lendavsku dolinu.

 

Uslijedio je povratak i posjet Molnarima tj. rijeci Muri koja je u biti granica sa Mađarskom i sa druge je strane Hrvatska.
Potom smo natenkirali motore za drugi dan i vratili se u Becsehely u Peterov kamp. Tu nas je dočekao kuhani grah kojega smo se svi dobro najeli, malo se oprali i osvježili od cjelodnevnog puta i oko osam krenuli na obližnji brijeg nazovimo to vinskim cestama gdje smo posjetili klijet općinskog načelnika i isprobali  rizling, schardonay, pinot, traminac i merlot odlična vina i odličan domaćin. U blizini se nalazi i lokalni opservatorij kojega smo pogledali iznutra ali na žalost nismo mogli gledati kroz teleskop jer je počeo puhati jak vjetar i padati kiša. Po povratku ekipa se zabavljala u garaži ali mi nismo jednostavno više imali snage poslije ovako iscrpnog dana.

 

Drugi dan, nedjelja i završetak rally-a. Ujutro je polazak bio u 9,00 sati i to kao japanci nema odstupanja od satnice. Dobili smo kartu sa rutom koja je iznosila oko 100 km na relaciji:
Becsehely-Borsfa-Bánokszentgyörgy-Szentliszló-Bucsuta-Börzönce-Zalaszentbalázs-Bocska-Pölöskefő-Gelse-Kilimán-Orosztony-Zalaszabar-Zalavár-Balatonmagyaród-Kápolnapuszta-Balatonmagyaród- Zalavár-Becsehely
Prvo smo posjetili privatni muzej traktora isključivo Mađarske proizvodnje, onda smo se provezli do seoskog imanja na kojem se nalazi farma konja i trening škola. Učesnici su mogli isprobati svoje jahačke sposobnosti ili gađati metu iz luka i strijele. Ja sam iskoristio priliku i malo poštelao platine na Horexu i MZ-i.
Sljedeća stanica nam je bio Buffalo centar u Kápolnapuszta koji je već koliko sam shvatio dio nacionalnog parka Balaton jezera. Tamo su se uzgajale neke auhtotone vrste goveda a jedan je dio goveda uvezen, te je to u komunističkom sustavu bila državan farma, a danas je dio nacionalnog parka.

 

To je bila zadnja stanica toga dana i poslije tog razgledanja kolona je krenula i stigla u Zalavár, Restoran Katica gdje je nakon ručka i službeno završena Zala tura 2011.. Domaćin, organizator i vođa ovog puta je zahvalio učesnicima na dolasku i sudjelovanju te poželio svima sretan povratak kući jer je bilo tu i ljudi iz istočnog dijela Mađarske koji su prevalili i preko 500 km da bi bili dio ove ture. Svi smo se skupa ispozdravljali poslikali i zaželjeli da se ponovno sretnemo. Naš prevoditelj i čovjek koji je organizirao naš dolazak g. András Zsebők iz Százhalombatta je sa svojom obitelji nastavio put kući, a mi smo se sa Peterom vratili preko Zalakaros-a i Nagykanizas-e ka njegovoj kući u Becsehely, gdje smo spakirali motore na prikolicu pozdravili se sa Peterovom obitelji i majkom koja malo govori hrvatski jer je njezina majka hrvatica, zahvalili se na svemu i krenuli prema Ivanić Gradu.

Moram se i ovom prilikom zahvaliti divnim ljudima na izvrsnom gostoprimstvu, srdačnosti koju su pokazali prema nama ljudima koje nikada nisu vidjeli i koje apsolutno ništa ne razumiju. Ovaj nas se put toliko dojmio da ćemo se sigurno odazvati na jedan od budućih Tura koje organizira MZ Klub Mađarska.