autor:  Daniel Tomičić

Istra je raj za klasične automobile. Srećom, taj raj je neotkriven. Puste ceste sa izvrsnim asfaltom i brdovita konfiguracija tla najbolja su podloga za uživanje u vožnji. Krajolik se brzo mijenja - od palmi uz more, do brežuljaka pokrivenih vinogradima, maslinicima i šumama. Između njih strateški su postavljeni kameni gradići sa najboljim hrvatskim restoranima što nude probrane lokalne delicije.

Upravo tamo provelo je vikend deset Alfista na prvom Touru Istrom. Prekaljeni vozači Scuderie del Portello koji inače sudjeluju na svim važnijim utrkama klasičnih automobila, od relija Monte Carlo Historique do Nürburgring Oldtimer Grand Prixa, ostali su oduševljeni cestama Istre i kvarnerski otoka. Dvije dvadeset minutne vožnje trajektom iz Istre na Cres i poslije na Krk, dodatno su začinile atmosferu i bile dobrodošli predah za protegnuti noge. Vrhunac Toura svakako je bio prelazak Učke po kiši i magli koja je ograničavala vidljivost na svega nekoliko metara. Šest Giulia i Giulietta, koliko ih je sudjelovalo na Touru, sa zadovoljstvom je proklizavalo stražnjim pogonom po mokrim cestama. Nedjeljno fotografiranje ispred porečke Ville Polesini događanju je dalo i dašak glamura.

 


 

Tour je završio posjetom Motovunu, rodnom mjestu Marija Andrettija koji je Tour pozdravio riječima: “Sretan sam što se u prekrasnoj Istri organizira događanje sa klasičnim automobilima. Siguran sam da će svi posjetitelji uživati.”. Kao dodatak Touru, sudionicima su u petak navečer predstavljene skice i crteži automobila kojega je dizajnirao Uroš Pavasović ekskluzivno za Tour Istrom i njegove sudionike. Radi se o sportskom otvorenom automobilu zamišljenom na šasiji Ferrarija California i nazvanog Alfa Romeo 8C Barchetta Istria.

 


 

 

Sudionici:

Alfa Romeo Giulietta Spider

Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale

Alfa Romeo Giulia 1600 Spider

Alfa Romeo Giulia 1600 TI Super

Alfa Romeo Giulia 1300 GT Junior

Alfa Romeo Spider

 

Logotip:

Logotip Toura je Alfa Romeo 6C 2300 Jankovits, tehnički napredan automobil nastao u Rijeci i najvažniji automobil nastao u Hrvatskoj. Između 1935. i 1937. projektirala su ga i izgradila braća Jankovits.

 

Više informacija:

Scuderia Zagreb, Daniel Tomičić

T +385(0)1.3772.765, M +385(0)91.5737.371

www.tourofistria.com