U subotu 05. prosinca Hrvatski oldtimer savez na čelu sa predsjednikom prof.dr.sc. Antunom Presečkim sazvao je u prostoru Presečki grupe okupljanje predstavnika Klubova-članica radi prikaza postupka vrednovanja i razvrstavanja vozila u kategoriju starodobnih vozila.


(više slika...)

Nazočnima su bile predstavljene dvije komisije sa voditeljima i članovima za vrednovanje oldtimer vozila. Svaka komisija će se zasebno baviti svojim dijelom odns.

automobilima    i motociklima. 

 


Dakle nakon 01.01.2010. Hrvatski oldtimer savez prema riječima g.Presečkog jedini u RH ima ekskluzivno pravo za vrednovanje oldtimer vozila po načelu FIVE i izdavanja identifikacijske isprave kojom se dokazuje razvrstavanje vozila u kategoriju oldtimera prema "Pravilniku o starodobnim vozilima (oldtimerima) NN 58/09." .

Sljed bi bio sljedeći:
Kada klubovi sačine popis vozila i dostave ga HROS-u , voditelji timova za vrednovanje će se sastati, odrediti vrijeme, mjesto i broj vozila koje će pregledati, te obavijestiti  o tome klubove. Pregled  za vozila klubova čiji su članovi HROS-a po motociklu će koštati cca. 50 €, a automobila 100 €. Za ostale pojedince i klubove koji nisu članice HROS-a iznos će vjerojatno biti udvostručen.
Za svako vozilo koje će se pregledavati vlasnik je dužan dostaviti podatke o autentičnosti (izvornu knjižicu vozila ili originalni račun o kupnji, knjižicu tehničkih značajki vozila ili uputa o rukovanju i sl.) Po završetku vizualnog pregleda  vozila komisija će zbrojiti i oduzeti bodove iz obrasca o ocjenjivanju i ako vozilo bude u okviru od 40-80 bodova o autentičnosti  HROS će mu izdati potvrdu (licencu) u trajanju od 4 godine sa kojom će moći ostvariti prava i povlastice prilikom registracije vozila (osiguranje, cestarina),  te će moći kupiti na tehničkom pregledu i sadašnje registarske pločice zamijeniti novima koje će sadržavati oznaku npr.: ZG PV 001.
Ako se u međuvremenu vozilo proda, koliko sam saznao  novi vlasnik bi ponovno morao licencirati, odns. zatražiti potvrdu o razvrstavanju vozila u kategoriju oldtimera.
Obrasce koje komisija ispunjava i u koje se upisuju bodovi sadrži rubrike o vitalnim dijelovima na vozilu, dakle od boje vozila, postroja guma, instalacije, ugrađenih električnih dijelova, rasplinjača, upravljača i td. Što je vozilo sa više orginalnijih dijelova i sačuvanije time će dobiti više bodova što će mu donIjeti najavljene povlastice.


Nakon prezentacije predsjednik Saveza prof.dr.sc. A.Presečki upriličio je u restoranu Presečki grupe prigodni domjenak na kojem je objasnio prisutnima da je ovo početak jednog dijela hrvatskog oldtimerstva gdje će se konačno dovesti u red  autentičnost vozila i registar ispravnih  vozila.

Na kraju  vlasnici će  konačno uživati povlastice prilikom registracije za svoja vozila i prilikom prodaje moći će odrediti približno stvarnu cijenu vozila kao i u ostalim zemljama Europe, a ne kao do sada kako su se prodavala vozila sa skrivenim manama, bez dokumenata i sa neorginalnim dijelovima, a za cijenu kao da su najsačuvanija i najorginalnija vozila, al pari vrhunskim svjetskim oldtimer vozilima.

HROS je organizirao dodjelu priznanja za prvenstvo Saveza gdje su proglašeni pobjednici po klasama u motociklizmu i automobilizmu (više). Za sljedeću godinu je voditelj za sportski dio zadužen g. Aljoša Kubaska  i g. Ivan Kralj.