izvjestio; Krešo V. (vu.k)

 

Splitska Nediljna Patrola je naziv za neobavezno i neformalno druženje svih vlasnika i zaljubljenika u oldtimer i youngtimer vozila iz Splita i okolice. Inicijativa za takav oblik druženja potekao je od nekolicine članova Oldschoolhr foruma, koji im služi za komunikaciju i promociju. Druženje je počelo prije šest godina i od nekoliko osoba preraslo je u redovito i mnogobrojno okupljanje svake nedelje. Približan datum početka takvih okupljanja, Splićani slave kao rođendan Splitske Nediljne Patrole i ove godine proslavili su šesti po redu. Proslava je trajala dva dana 14. i 15. ožujka, a ekipa našeg kluba odlučila je biti prisutna oba dana, pa su nam domaćini osigurali kvalitetno i jeftino noćenje. Za Split smo krenuli u subotu, u ranim prijepodnevnim satima. Našoj ekipi od dva automobila i četiri osobe, pridružio se kolega iz OTK Stari Kotači i tako smo zajedno krenuli starom cestom prema jugu, uživajući u krajoliku i u samoj vožnji.

 

Samo okupljanje je bilo u Podstrani pored Splita, na parkingu Strožanac. Na parkingu je u subotu održano regionalno takmičenje u Ocjensko-Spretnoj Vožnjii, koju su vodili članovi AK Oneum Omiš, koji su ujedno i suorganizatori proslave, a kao organizatori navode se Općina i TZ Podstrana. Tu smo paralelno uživali u majstorijama takmičara i pomalo upoznavali pristiglu "ekipu". Večernje sate koristimo za smještaj, večeru, druženje i odlazak do obližnjeg grada Omiša.

     

Nedelja počinje doručkom i najavljenim odlaskom na Splitsku rivu, gdje se održavala izložba vozila. Dok su Splićani uživali u razgledavanju vozila, mi smo nastavili druženje s kolegama i čak smo na brzinu razgledali dio starog grada, jer vremena je bilo premalo pošto se malo iza 10 sati kretalo u koloni do mjesta proslave – parking Strožanac. Na parkingu nastavljamo druženje u više nego opuštenoj atmosferi; podijelili smo pokoju naljepnicu i šalicu s logom kluba, stalno pristižu nova vozila, ispiti točnosti u više klasa, podijeljene akreditacije i bonovi za ćevape, svira domaća glazba na razglasu... I onda kao iznenađenje sa razglasa se čuje najava da će parkiralište preletjeti istinski oldtimer avion. Radilo se o ruskom dvokrilcu starom preko 80 godina, koji je jedini u Hrvatskoj, a u svijetu ih ima manje od desetak u letnom stanju. Bila je tu još i formula Student, vozila kluba Dalmacija 4x4 off road, mini motocikl, električni automobil... Kasnije preko foruma saznajemo da je bilo preko 100-tinu starih vozila! Naša ekipa, zbog udaljenosti, napušta druženje oko 16 sati, iako je događanje trajalo do kasnih večernjih sati. Na rastanku nam organizator daruje prigodne majice, a samo pozdravljanje i opraštanje trajalo je sat vremena. Po mišljenju naših članova, a i po većini prisutnih ovakav vid druženja zaslužuje svaku pohvalu. Ovakav susret bez kotizacije, orginalnog i starosnog ograničenja vozila te režima "dođeš kad hoćeš, odeš kad hoćeš" u teoriji djeluje kaotično ali u praksi to je skroz opušteno i ne obavezno druženje, koje privlači veliki broj učesnika i posjetitelja. I što je najvažnije, nema ni incidentnih situacija.

     

Također se uz ovu proslavu nameće paralela s legendarnim Desantom na Ozalj, koji je zadnju godinu u stagnaciji, iako i za njega vlada veliki interes ali je izgleda zapao u izvjesne organizacijske probleme. Jasno je da ovakav susret može uspjeti jedino uz veliki trud pojedinaca, a to zna svatko tko je pokušao napraviti nešto slično.
Na kraju Splitskoj "ekipi" želimo još puno ovakvih rođendana i proslava, te podršku sponzora i Turističke zajednice, a zahvaljujemo im se na gostoprimstvu i dobrom provodu !!
Još da spomenem da je naša ekipa i povratak kući nastavila opušteno, pa smo tako našli vremena da posjetimo akumulaciono jezero Peruću i popijemo kavu u Rastokama.

 

Više slika OVDJE