izvjestio; Krešo V

foto by; Krešo V. i Mladen V.

.

  Na inicijativu naših prijatelja iz OTK Našice, odlučili smo za prvomajske praznike otići na OT susret u Slovačku Nitru. Dogovor je bio da se tri posade iz našeg kluba sretnu u Bjelovaru i to kod naših prijatelja iz USV BJ, koji također idu za Slovačku. Obitelj Šavorić nas dočekuje doručkom, a Silviu Šavoriću smo prepustili organizaciju trase putovanja, što je on besprijekorno odradio. Za Slovačku putujemo starom cestom, uz kraća zaustavljanja za točenje goriva, odmor i lagane obroke. U Nitru stižemo oko 17 sati, tamo su već stigli Našićani i članovi OTK "Stari Kotači" iz Strmca. Vršimo prebrojavanje HR posada i konstatiramo da ima devet OT automobila. Predsjednik OTK Našica, Franjo Hofer i njegova supruga, zahvaljujući Slovačkom podrijetlu, govore njihov jezik i pomagali su nam u komunikaciji s domaćinima, tijekom cijelog susreta. Nakon prijave, slijedi večera, pa organizirano razgledavanje grada u turističkom vlakiću. Naša ekipa imala je prenoćište u bungalovima seoskog turizma, tamo smo se još družili prije spavanja. Drugi dan, subota, nakon doručka krećemo u razgledavanje vozila učesnika koji pristižu. I ono što je kod njih svakodnevnica , nas je oduševilo, a to je veliki broj istočno evropskih vozila koja kod nas rijetko srećemo na susretima. Prisutne su Jawe, Tatre, Volga, Praga, Trabanti... i najviše Škoda, raznih godišta (zanimljivo nema Ladi).

  Valja spomenuti da je ovo 24. OT susret u organizaciji Nitranskog OTK, što je respektabilna tradicija i iskustvo. Sam tijek susreta, ne razlikuje se puno od naših, sastoji se od vožnje u koloni, po gradu i okolnim mjestima, uz zaustavljanje za postave izložbe OT vozila i okrjepu sudionika. Mi vrijeme provodimo pretežno razgledavajući vozila i u otežanoj komunikaciji s vlasnicima, jer ovdje očito još ne vlada sveopća prisutnost američko-engleskog jezika. Organizatori su na nekim stajalištima dijelili pehare, pa smo tako i mi nakon kraće zavrzlame oko objave startnog broja, saznali da jedan pehar ide u ruke našeg člana Ivice Kišasondija za njegov Fiat 130. Za što je konkretno dobio pehar, nismo u potpunosti shvatili, ali da je uz njega dobio i flašu kvalitetnog vina, to nam je odmah bilo jasno. Nakon odvezenih 140 km trase, vraćamo se na polazište, gdje se smještamo za stolove i odmaramo u očekivanju večere. Kako su svi dosadašnji obroci zadovoljavali naša očekivanja, ni večera nas nije razočarala, pa smo zaključili da se Slovačka kuhinja ne razlikuje bitno od naše ili je prilagođena ovom međunarodnom susretu. Poslije večere dijeljenje su zahvalnice i specijalne nagrade, a ekipa iz HR, je za brojnost dobila pakovanje piva u konzervama. Mi smo pak domaćine darivali kalendarom i suvenirima s logom kluba, tako da će se i ovdje prisjetiti "oldtajmeraša" iz Ivanić Grada. Druženje je na stavljeno uz glazbu, tombolu, razgovor.. Naša ekipa poslije večere razrađuje ideju koja se "rodila" još u HR, naime shvatili smo da treći dan susreta u SK preostaje samo doručak i opraštanje. Zato u avanturističkom duhu, tri posade odlučuju u nedjelju ustati u 4 sata i krenuti na susret u Vinkovce.

 

 

Nedjeljom ujutro, ceste su gotovo prazne i mi bez većih problema, prije podne, stižemo u VK. Taman da se prijavimo , popijemo kavu i gricnemo sendviče. Srećom trasa relly-a nije dugačka, uz jedno zaustavljanje, gdje ručamo i uživamo u "oldtimer Igrama" koje organiziraju domaćini. Završnica je na izletištu uz rijeku Bosut, tu odmaramo u hladovini, družimo se i šećemo okolinom. Nakon večere organizatori dijele zahvalnice svim učesnicima i nekoliko pehara. Članovi OTK "Stari Sjaj" iz VK opet su se pokazali kao ljubazni i brižni domaćini, nama jedino malo nedostaje što nema startnih tablica na vozilima jer ih skupljamo kao glavne suvenire sa susreta. Tu se opraštamo i od naših vjernih suputnika iz BJ, jer se kući vraćamo različitim putovima.

Naša avantura završava u kasnim noćnim satima, a brojčanik na Kadett-u pokazuje 1300 prijeđenih kilometara.

 

Više slika OVDJE