izvjestio & foto; Krešo V.

 

  15.11.2015 Na prvu godišnjicu smrti Ivana Đanija Šverka,u rodnom Buzetu organiziran je skup oldtimer vozila. Skup je zamišljen u čast Đaniju Šverku legendi Auto Moto Sporta, pa na počeku nekoliko riječi o tom proslavljenom automobilističkom asu.

Đani je rođen u Buzetu 1941. godine te je od rane mladosti pokazivao izraziti interes za sport. No, ljubav prema jurnjavi i brzim automobilima još je u njegovoj mladosti postala strast. Bio je specijalist za Abarthe, kojima je često mrsio račune i natjecateljima u snažnijim, većim klasama. Neslužbeni je prvak Europe u klasi do 850 cm³ 1969., a domaćih naslova osvojio je pregršt, prvo u voljenim Abarthima, a kasnije i formulama V i Super V. Bile su to godine u kojima je nizao pobjede gdje se god pojavio. Vezao se uz Abarth, automobile za koje ga vežu najveći uspjesi. Postaje prvakom Jugoslavije 1971. i 1973. godine na kružnim stazama, a 1971. i 1972. na brdskim stazama. Povijest se pisala na trkaćim poligonima. Abarthu je ostao vjeran do njihovog "nestajanja" iz državnih prvenstava 1979. godine, tada već renomirani vozač prelazi u formulu super V, jedini pravi trkaći jednosjed koji je šest godina vožen na stazama tadašnje Jugoslavije. Zbog opasnih staza te utrke su bile možda i opasnije od formule 1. Svaku je utrku do pobjede vozio uz svoju uzrečicu „da se motor raspadne u počasnom krugu“. Đani Šverko je nakon uspješne automobilističke karijere uložio dužnu pažnju očuvanju baštine i posvetio se spašavanju trkaćih automobila u kojima je njegova generacija nastupala, ali i zanimljivijih sportskih modela, te je prikupio najveću zbirku klasičnih automobila u Hrvatskoj. Nažalost, nije uspio realizirati ambiciju da ih sve restaurira i izloži u vlastitom muzeju.više fotografija pogledajte >>ovdje<<

  Kada je na internetu pročitao najavu za skup, naš član Flegma nije mogao odoljeti prilici za vožnju i još jednom druženju u okruženju starih automobila, pogotovo što su vremenske prilike izuzetno povoljne za sredinu studenoga. Ja mu se pridružujem u ulozi suvozača i rano ujutro krećemo put Istre, ovaj put zbog daljine, iznimno vozimo autocestom. Putujemo zajedno s dva automobila iz ZG, a već na izlasku iz tunela Učka, sustižemo omanju kolonu oldtimera, te im se pridružujemo i zajedno nastavljamo prema Buzetu. Mjesto okupljanja je rodna ulica Đanija Šverka, organizator je Fićo klub Rijeka u suradnji s Đanijevom kčerkom Milom. Na susretu su prevladavali fičeki od orginalnih do prerađenih, naravno uzor je Abarth. Odaziv je prema riječima organizatora premašio očekivanja, što ih nije spriječilo da nas primjereno ugoste. Susret je počeo komemoracijom i govorom u čast Đaniju Šverku a nastavljen je predstavljanjem orginalnog i obnovljenog Abartha 1000 tcr s kojime je Đani osvajao piste Jugoslavije i Europe. Oko podne krenuli smo na mjesno groblje još jednom odati počast proslavljenom trkaču, nakon toga defile vožnja gradom i legendarnom Buzetskom stazom. Povratak u Narodno sveučilište,izložba Đanijevih trofeja i novinskih članaka, ručak i nastavak druženja.

Naša ekipa je nakon druženja odlučila posjetiti stari grad Buzet jer šteta je bilo propustiti takvu priliku. Nakon kave u starom gradu, opraštanje i povratak kući, ovaj put starom cestom.