izvjestio: Krešo V.


više fotografija sa otvorenja pogledajte >>>OVDJE<<<

 

04. srpnja 2013 muzej automobila Ferdinand Budicki otvoren je za javnost, dan ranije bilo je otvorenje za VIP goste i novinare. Ovom svojevrsnom povjesnom trenutku za oldtimeraštvo i tehničku kulturu morali su prisustvovati i članovi našeg kluba.Kako smo do sada bili jedna od rijetkih država koja nije imala nacionalni muzej o automobilizmu i o razvoju istoga, nakon ovog otvorenja i to je ispravljeno.Muzej nosi ime prema začetniku našeg automobilizma Ferdinandu Budickom, bravaru i trgovcu bicikala, šivaćih strojeva, gramofona, motorkotača, automobila te koječega, koji je prvi došao u Zagreb s automobilom marke Opel u travnju 1901.,te je također i jedan od osnivača prvog Hrvatskog automobilskog kluba 1906. godine.  Muzej je  smješten u prostoru bivše zagrebačke tvornice Pluto, u ulici Ljudevita Posavskog 48, na preko 1000 kvadrata izložbenog prostora, u kojem ćemo moći vidjeti niz sadržaja vezanih za 115 godina povijesti automobilističke kulture u Hrvatskoj.

 

Izloženo je bilo 30-tak oldtimer automobila, oko 20 motocikala,modeli i makete autića te razni foto i video materijali vezani uz povijest automobilizma u Hrvatskoj. Najstariji izloženi automobil je Fordov model T iz 1922 godine,te Nash Standard Six iz 1928. Muzej je pretežno ispunjen privatnim eksponatima,tako da će se postav izložbe mijenjati i nadopunjavati,a predviđeno je održavati tematske izložbe fotografija, tehničke radionice,predavanja i tribine, projekcije filmova te druge manifestacije kojima bi se promovirala automobilistička kultura.A jedan od glavnih ciljeva muzeja, bit će osnivanje Društva za proučavanje povijesti automobilizma u Hrvatskoj, koje će se baviti prikupljanjem i arhiviranjem građe, održavanjem predavanja i na koncu tiskanjem nove monografije na temu autombilistike. Radno vrijeme muzeja bit će od 10-19 sati,svakim danom,vikendom i praznikom.

 

Muzeju želimo uspjeh u radu i postojanju i podržavamo svaku aktivnost kojoj je cilj promoviranje oldtimeraštva i tehničke kulture!