izvijestio: T. Cesar

U subotu s početkom u 12 sati započela je dodjela priznanja za prvenstvo HROS-a u 2012. godini. Manifestacija je bila održana u prostorijama Presečki grupe u Krapini gdje je ujedno i sjedište HROS-a. Okupili su se najbolje plasirani takmičari (motoristi i automobilisti) iz prošle sezone, te preuzeli vrijedne nagrade koje su zaslužili, a valja napomenuti da pehari nisu nikako skromni kao na natjecanjima već će impozantno krasiti naše klupske i kućne vitrine.
Sam čin dodijele vodio je Voditelj povjerenstva za šport g. Aljoša Kubaska inače delegat Saveza na auto i moto takmičenjima, a  dodjeli je bio nazočan i sam  predsjednik HROS-a doc.dr.sc. Antun Presečki.

 

                                   

                     nagrađeni: Cepetić, Cesar T i M, Dijanić, Podgorski, Crnički, OTK Ivanić Grad ukupno 2 mjesto
                                                             više fotografija sa dodijele pogledajte >>OVDJE<<

 

Izborna godišnja Skupština održana je nakon dodjele priznanja. Skupštinu je otvorio i vodio predsjednik HROS-a g. Presečki, te  nakon usvajanja dnevnog reda između ostalih točaka iz poslovnika dao na glasanje razrješenja dužnosti starog predsjedništva, te otvorio raspravu za izbor novog rukovodstva HROS-a.
Nakon održane rasprave Jednoglasno je izabrano novo-staro rukovodstvo po svim funkcijama redom:
- predsjednik - doc.dr.sc. Antun Presečki
- dopredsjednik - Slobodan Jelić
- tajnik -  Jandre Đukić
na čemu im članovi OTK Ivanić Grad čestitaju.
Do izmjene u strukturi Saveza je jedino došlo u nadzornom odboru, te je umjesto g. Dragutina Tisanića iz OTK Zabok koji je dao neopozivu ostavku na njegovo mjesto izabran g. Zdravko Sraček iz OTK Koprivnica.


Novo rukovodstvo A.Presečki, S.Jelić i J.Đukić

Na Skupštini je bilo rijeći o dosadašnjem radu Saveza, ali ono najvažnije što uvelike zanima oldtimeriste je što se može očekivati ulaskom RH u EU pa se tako g. Presečki osvrnuo i na tu temu te nas izvijestio da će se postojeći Pravilnik dakako pridržavati smjernica EU, ali se intezivno radi na prijedlogu i prihvačanju mogučnosti korištenja jedne registarske ploćice i osiguranja na više oldtimer vozila prema modelu zapadnih zemalja Austrije, Njemačke, Švicarske i dr. Ovakva novost oduševila je prisutne članove Skupštine koja bi bila jedna velika pogodnost za sve članove Klubova članica Hrvatskog oldtimer Saveza.
Bilo je još govora o monografiji HROS-a koja se priprema već neko duže vrijeme no zbog nemarnosti klubova koji nisu dostavili podatke tako da je još uvijek u pripremi.
G. Jelić je predstavio predložak biltena koji bi izlazio dva puta godišnje i obrađivao tematiku restauracije. sporta i novosti u svijetu automobila, motorkotača i sve ostale oldtimerske baštine.
Na kraju Skupštine pod razno su predstavnici klubova mogli postaviti pitanja vezano za rad Saveza te su odmah dobivali odgovore od rukovodstva HROS-a. Predsjednik je napomenuo da su ulazak u članstvo Saveza zatražili sljedeći klubovi OTK Sv. Krševan Zadar i Klub klasičnih automobila Split, a iz Saveza su isključeni zbog neplačanja članarine OTK Dubrovnik, Classic Alfa Romeo klub, Sv. Jure Makarska, OTK Pleternica i AK Zagorec.

Nakon zatvaranja Skupštine g. Presečki predstavio nam je novo otvoreni muzej automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu čiji je projekat zaćeo g. Valentino Valjak, prof., te mu nakon predstavljanja predao riječ da nam kaže nešto o ovom muzeju i knjizi koju je napisao o povijesti automobilizma u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj od početka 19 stoljeća pa do II svjetskog rata.


g.Valentino Valjak, prof., autor knjige "Bešte ljudi ide Auto"
i začetnik projekta Ferdinand Budicki

Nakon ove iscrpne povijesne kronologije o automobilizmu i sveopćoj motorizaciji te planova za budućnost koje nam je g. Valjak predstavio, g. Presečki nas je pozvao na jedan obilan ručak u restoran "Presečki grupe" koji svi prisutni gosti iz svih krajeva lijepe naše nisu htjeli propustiti te su uživali u zagorskim delicijama i izvrsnom vinu g. Presečkog koji nas je izvijestio da je prošli tjedan baš to njegovo vino koje pijemo osvojilo visoko srebro na međunarodnom sajmu vina u susjednoj Sloveniji.

Poslije ovako izdašnog ručka i ukusnih zagorskih štrukli nastavio je sa radom odnosno održan je sastanak predstavnika klubova i Voditelja povjerenstva za šport g. Aljoše Kubaske. Sastanak je bio upriličen vezano za sportsku sezonu za 2014. g. gdje je odlučeno da će se službeno za bodovanje prvenstva hrosa održati pet motorističkih i pet automobilističkih takmičenja koji se ukupno zbrajaju za prvenstvo Hrvatske u oldtimer sportu, a koji se ne sastoje od brzinskih utrka.

Organizatori moto takmičenja:

OTK Rijeka
OTMK Karlovac
OTK Zadar
OTK Ivanić Grad
OTK Ogulin

Organizatori auto natjecanja:

OTK Rijeka
Splitski OAK
OTK Slavonski Brod
Liburnija KK
OTK Zadar

Klubovi koji će u budućnosti željeti organizirati natjecanje moći će održati probno uz nazočnost predstavnika HROS-a koji će prosuditi njihovu kvalitetu organizacije, a potom po odustajanju nekog kluba organizatora od gore navedenih ući u kalendar na njihovo mjesto. Do tada će jedino taj klub moći održavati natjecanje koje se neće bodovati u sustavu HROS-a kao npr. natjecanje oldtimera u Zagrebu.
Nadalje g. Jelić je na sastanku predložio dase od iduće godine natjecanja više ne smiju preklapati i održavati na isti dan, te da je preporuka, a ići će se na dogovorno usklađivanje da je razmak između dva natjecanja u istoj disciplini (npr., automobili) u razmaku od najmanje 14 dana.

Tu je i radnom danu bio kraj, te smo se svi skupa pozdravili i zaželjali jedni drugima sretan put na povratku svojim kućama i što je najvažnije rastali se sa pozitivnim utiscima što je jako važno za budučnost oldtimerstva u Hrvatskoj.