izvjestio. Krešo V.

Članovi našeg kluba, Marko Martinčić, Igor i Paulina Vukić, te Krešimir i Mladen Vučinić s tri automobila posjetili su tradicionalnu izložbu oldtimer vozila na Uskrsni ponedjeljak u Našicama. Izložbu je naravno organizirao Našički oldtimer klub. Iako je vremenska prognoza najavljivala dan bez padavina, naš polazak na odredište počeo je u nepovoljnim vremenskim uslovima, što je zamalo pokolebalo našu želju da konačno započnemo sezonu oldtajmer druženja, nakon duge zimske pauze.

Srećom vrijeme u Našicama,iako hladno,bilo je podnošljivo i nije spriječilo veći broj vozila i njihovih vlasnika da se okupe na parkiralištu u centru grada. Kako smo na druženje stigli među  prvima,bili smo nazočni dolasku ostalih izlagača. Pošto su stari traktori bili  transportirani na prikolicama bilo je zanimljivo pratiti njihovo paljenje i spuštanje s prikolica. Ovdje je riječ o strojevima starim sedamdeset i više godina,te je za njihovo pokretanje potrebna vještina koju je,prava rijetkost više negdje vidjeti uživo. Gosp. Rađenović i ostali članovi kluba strpljivo su nam objasnili način paljenja i teh. karakteristike ovih rijetkih i pažljivo restauriranih strojeva. Zanimljivo je da je prije pokretanja potrebno, otvorenim plamenom zagrijati komoru na glavi motora,a zatim ručno pomoću poluge zaljuljati uteg koji zatim okreče radilicu i ostale pokretne dijelove motora. Tek tada se događa paljenje "gorive smjese" ovih jedno cilindričnih, dvotaktnih dizel motora, radne zapremine preko 10000 cm3.


paljenje 2t traktora pogledajte >>ovdje<<

Ne smijemo zaboraviti ni ostala izložena vozila, automobile, motocikle, bicikle. U sklopu izložbe bilo je organizirano predstavljanje monografije o povijesti automobilizma prof. Valentina Valjka "Bešte ljudi-ide auto" i upoznavanje s radom budućega Muzeja Automobilizma Ferninand Budicki. Nakon ručka i podjele zahvalnica svim sudionicima te proglašenje najljepših i najuređenijih primjeraka, izložba je službeno završena oko 15 h.

Mi smo se pozdravili s organizatorima i ostalim učesnicima,te sada po već sunčanom vremenu, krenuli kući. Izložba je bila dobro organizirana,a dio atmosfere možete naravno vidjeti u našoj foto galeriji!