Izvijestio: Tomek

Članovi našeg kluba  prošle godine su gostovali na rally-u „Zala Tura“ u Mađarskoj koji je organizirao MZ Club Hungary. Taj klub je usko vezan i uz MZ forum Croatia gdje uraspravama sudjeluju i članovi iz Mađarske i od kuda je u stvari sve ovo i poteklo.  Dakle MZ Club Hungary ima preko stotinjak članova iz cijele Mađarske i druže se na organiziranim susretima koje tamo organiziraju pojedinci po regijama iz kojih dolaze. Osim susreta imaju i kup natjecanje (kružne brzinske utrke) sa MZ ETZ motociklima.

 

Na rally-u  smo stekli neka nova poznanstva koja smo nastavili i tokom godine pa smo uz njihovu pomoć dva puta posjetili oldtimer sajam u Budimpešti o čemu je već i bilo rijeći na našoj web stranici. Na tim druženjima i započinje ova priča. Naime članovi MZ kluba iz Mađarske nisu bili na našem Jadranu i imali su silnu želju posjetiti ga. S obzirom da oni dosta skromno žive tempirali smo vrijeme njihovog dolaska u posezoni. Iznajmila se kuća u Ninu vrlo povoljno i petnaestoro ljudi se uputilo u četvrtak 30.08.2012. iz Budimpešte ka Bečeheju koji se nalazi uz samu granicu sa Hrvatskom gdje su i prenoćili kod Petera Bogdana koji je i sam Hrvatskog podrijekla.


Drugi su dan krenuli za Hrvatsku gdje ih je dočekao Sebastijan djelatnik tvrtke Vox d.o.o. iz Zagreba čiji je direktor  g. Oleg Šimić naš istaknuti  član kluba, te im je u Zagrebu organizirao ručak u restoranu Vinodol. Tvrtka Vox d.o.o. je sponzorirala i izradu autentičnih majica za naš rally koje smo darivali našim gostima i moram priznati koji su ih iz zahvalnosti ponosno nosili za vrijeme boravka u Hrvatskoj.  Nakon turističkog obilaska grada uputili smo se starom cestom preko Karlovca i Plitvica na more. Velebit smo prošli kroz tunel Sv. Rok jer je već pao mrak, te nije bilo smisla voziti se po krivudavoj i mokroj cesti gdje se u noći i nije imalo što značajno i vidjeti. Nakon tunela sišli smo sa autoceste i zastali na trenutak na Masliničkom mostu gdje smo  našim mađarskim prijateljima održali sat povijesti o domovinskom ratu, starom  Masliničkom mostu  i njegovom značaju za obranu grada Zadra, te o redarstvenoj akciji Oluja. Put smo nastavili prema Ninu gdje nas je u Sabunikama čekala  mlada gazdarica sa pripremljenim sobama za odmor.

Drugi smo dan pošto je bio tmuran i kišovit iskoristili za posjet Ninu, Viru i Zadru. Turistički smo posjetili sve značajnije objekte, a naše se je prijatelje posebno dojmile Zadarske orgulje i pozdrav suncu. Prilikom obilaska starog Zadra ušli smo u ribarnicu gdje smo kupili ribu te smo je drugi dan pripremili na gradelama za ručak uz krumpir, blitvu, paradajz i Brački Plavac.

Posebno ih se dojmio morski pas jer za ostalu ribu Oradu, Brancin, Ušatu, Fratra, Salpu i Lokardu oni niti su vidjeli niti čuli što je i razumljivo.

 

 


U nedjelju mi iz kluba odlazimo doma jer smo morali u ponedjeljak na posao, a naši prijatelji su nastavili uživati u kupanju i sunčanju do četvrtka kada su se i uputili kući no prije definitivnog odlaska pristali su u Ivanić Gradu gdje smo im priredili mali domjenak i okrepu da bi lakše nastavili put, te im pokazali naše klupske prostorije.  Nakon toga otpratili smo ih starom cestom do Sv. Helene gdje se priključuju na auto put i odlaze putem Mađarske. Nakon dolaska kući svi su se javili da je put prošao dobro bez kvarova i ikakvih problema i napunili stranice facebook-a pohvalama i emocijama koje su doživjeli i uspomenama i poklonima koje su ponijeli iz Hrvatske.