izvijestio: Krešo V.

11. i 12. kolovoza 2012. pružila nam se idealna prilika da posjetimo oldtimer susret OTK Našice, naime do sada se datum njihovih susreta poklapao sa datumom našega. Ujedno je ovo bio prvi dvodnevni susret koji smo ja i buraz odlučili posjetiti i prvi susret sa Kadettom karavanom koji je još uvijek u fazi dorade i poboljšanja. Krenuli smo izrazito rano, (u pratnji našega predsjednika Z. Jambrešića na motociklu) jer je u Našicama trebalo biti najkasnije do pola devet.

 
više fotografija pogledajte >>OVDJE<< 

U Našicama su nas dočekali izrazito ljubazni domaćini, gdje smo nakon prijave, doručkovali a zatim je slijedilo službeno otvaranje susreta i polazak za Orahovicu. Tamo smo posjetili poljoprivrednu zadrugu gdje se bave proizvodnjom vina,koje smo imali priliku i degustirati. U dvorištu zadruge nalazi se veliki stari traktor iz 1929 god.,vjerojatno jedini takav u HR. Predsjednik OTK Našica g. Rađenović ispričao nam je priču o nabavi i restauraciji traktora,kojemu su posredovali članovi kluba,a objasnio je i način paljenja i tehničke osobine. Zatim smo nakratko posjetili geološki spomenik prirode Rupnicu,koja je nekad bila vulkan. Put nas je dalje vodio do Voćina gdje smo razgledavali crkvu koja je bila u potpunosti srušena u domovinskom ratu i ponovo sagrađena po starim nacrtima te posvećena u kolovozu prošle godine. U Voćinskom vatrogasnom domu poslužen nam je ručak,pa smo krenuli dalje za Višnjicu. Tamo nas je čekalo stoljetno gospodarsko imanje sa ergelom,konjičkim klubom, uzgajalištem jelena lopatara, muflona, ugostiteljskim objektima,etno zbirkama... a sve u okruženju starih jablana,kestena,dudova...Imanje smo razgledavali pod  stručnim vodstvom izuzetno ljubazne i simpatične djelatnice od koje smo doznali niz zanimljivih podataka.

      

Iduća postaja bio je Daruvar, jedan od najljepših malih gradova kontinentalne hrvatske,tamo smo se parkirali u samom centru,gdje će naša vozila i prenoćiti,  a mi smo smješteni u okolnim hotelima. Najviše pažnje na trgu ,a i tijekom cijeloga susreta,plijenio je automobil marke Ford iz 1911 god. mada je nama iz kluba za oko "zapeo" Wartburg 312 iz "65,gosta iz Mađarske!  Druženje u Daruvaru nastavili smo kupanjem u toplicama a navečer nas je domaćin okupio na svečanoj večeri,gdje su svim sudionicima podijeljene zahvalnice i medalje,a vlasnicima najzanimljivijih vozila i pehari.

 

  

 

Drugi dan druženja započeli smo doručkom, a nakon okupljanja kod vozila krenuli smo pješice u razgledavanje Daruvarske pivovare,koja se nalazi gotovo u samom centru grada, Kroz pogone pivovare vodio nas je vrlo stručan i informativan djelatnik,koji nam je detaljno objasnio sve faze proizvodnje piva,povijest pivovare (prva industrijska pivovara u HR),i općenito o svojstvu piva i stanja na tržištu. Uglavnom nije bilo pitanja na koje ljubazan domaćin nije znao odgovoriti. Saznali smo kako velike korporacije marketingom i masovnošću diktiraju tržište, a kvaliteta i tradicija su zanemarene,tako da su male pivovare, koje pivo rade takoreći iz ljubavi,osuđene na propast. Obilazak je završen degustacijom piva a i mnogi su kupili isto po diskontnim cijenama. Još malo "muvanja" po trgu i krećemo opet za Višnjicu, tamo nas dočekuje ista simpatična domaćica i vodi nas u obilazak ostatka imanja koji nismo vidjeli prethodnog dana. Koristimo priliku da malo jašemo,vozimo se elektromobilom i razgledavamo sobe za iznajmljivanje. Oko 14 sati serviraju ručak i nakon toga slijedi neobavezno druženje a zatim i opraštanje od domaćina i sudionika, sa kojima smo se sprijateljili u kratkom roku, razmjenjujemo i brojeve telefona uz obećanje  o ponovnom viđenju na nekom od susreta.

    

Poslije svega ostaje nam neshvatljiv nevjerojatno mali broj sudionika na ovome susretu,jer izuzetno povoljnom kvantizacijom, savršenom organizacijom i poznatim slavonskim gostoprimstvom domaćini su zaslužili puno više posjetitelja.

Zahvaljujemo im se na gostoprimstvu i dogodine im želimo veći broj sudionika i jednako dobru organizaciju!